5 najpopularnijih dijeta za jesen

Ovo su 5 najpopularnijih dijeta za jesen, a na vama je da izaberete koja vam najviše odgovara.

Pozitivne i negativne strane najpopularnijih dijeta

Jesen je, za razliku od proleća, godišnje doba u kojem se pripremamo na dolazak hladnijeg vremena i zimskih uslova, zbog čega se većina ljudi masovno okreće nezdravoj ishrani.

Nekako smo svesni da su leto i plaža iza nas, te smo kod ishrane isključili vlastiti pritisak da moramo jesti zdravo i truditi se postići bolju formu, zbog čega i motivacija za dijetama opada.

Ipak, postoje dijete koje nisu toliko striktne, a mogu vam pomoći u sticanju zdravih navika kod same ishrane. Neke od njih su Mediteranska dijeta, Daš dijeta, Majo dijeta, te Francuska dijeta na poene, a mi smo se potrudili da ispitamo sve njihove pozitivne i negativne strane, te se nadamo da će vam upravo oni pomoći kod donošenja odluke da zaista promenite navike nezdrave ishrane.

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta jako je popularna u svetu jer je jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih programa za postizanje vlastitih ciljeva što se tiče bolje željene težine i zdravijih prehrambenih navika.

Zasniva se na unosu velike količine voća i povrća, mahunarki i orašastih plodova, ali i maslinovog ulja, avokada, ribe i žitarica. Ona je zaista realna i obećava velike rezultate jer nepropagira potpuno odricanje neke hrane, već naglasak stavlja na kontrolirani unos svih namirnica.

Odlično utiče na zdravlje i prevenciju raznih bolesti, a najveća prednost joj je što ćete njenim doslednim sprovođenjem izgubiti željeni višak kilograma, a izbeći ponovno prejedanje i vraćanje svih izgubljenih kilograma.

Uz ovu, ali i svaku drugu dijetu, vrlo je važno ne zaobići fizičke aktivnosti jer uz njih će vaši rezultati biti brže vidljivi i bolji, a vaše zdravlje doći će na zavidni nivo.

Daš dijeta

Daš dijeta takođe se bazira na tome da se kao cilj odredi dugoročno sprovođenje nove i zdravije ishrane, što će je odmah svrstati uz mediteransku dijetu i staviti naglasak na činjenicu da je to više zdrav način ishrane i odluka za usvajanjem zdravih prehrambenih navika.

Ova dijeta u središte stavlja fokus na proteine i zdrave ugljenehidrate, te na uvođenje pravilnog rasporeda obroka u danu. To svakako uključuje tru glavna obroka i međuobroke. To sve ukazuje u to da nećete gladovati, nego samo usvojiti zdrave prehrambene navike.

Majo dijeta

Majo dijeta podrazumeva gotovo svu zdravu hranu od voća i povrća, preko žitarica i mlečnih proizvoda, pa sve do belog mesa, ribe i orašastih plodova.

Bazira se na uzimanju sezonskog voća i povrća i na računanje unosa kalorija obzirom na težinu koju želite postići. Uz vežbanje i razne fizičke aktivnosti, vaši rezultati biće vidljiviji u kraćem roku.

Takođe, kod Majo dijete, važan je faktor dovoljan unos tečnosti i to najbolje u obliku obične, negazirane vode. Ovakav uravnoteženi način ishrane može smanjiti rizik od mnogih bolesti i idealan je za dijabetičare, a pomoći će vam i u regulaciji probave.

Temelj dijete je piramida zdrave ishrane. Jedna od osnovnih postavki ove dijete jeste da je važna vrsta namirnica, a ne njihova količina.

Tako se razvila njena piramida ishrane. Na dnu piramide nalazi se voće i povrće, obzirom da se ono odlikuje visokom nutritivnom vrednosti, a niskom kalorijskom. Iznad voća i povrća, nalaze se celovite žitarice. Preporučljivo ih je unositi dnevno 4-8 puta.

Izvor, takođe neophodnih, proteina predstavlja nemasno meso, riba i mlečni proizvodi koje bismo trebali unositi 3-7 puta na dan i nalaze se na sledećem nivou piramide.

U vrhu piramide nalaze se, razumljivo, masti i slatkiši, a time se i mogu unositi u najmanjoj meri.

Dijeta klinike Majo veliki naglasak stavlja na fizičku aktivnost. Ukoliko se pri držanju dijete orijentišete samo na kvalitetan unos namirnica skladno planu ishrane, a ne uključite vežbanje, vrlo lako se može dogoditi da uz masno tkivo izgubite i mišićnu masu.

Francuska dijeta na poene

Ova dijeta će se svideti svima koji ne vole potpune i stroge restrikcije u ishrani jer je kod nje dopušteno povremeno uzimanje hrane koja nije zdrava, a strašno je volite. Ipak, to je mač sa dve oštrice jer je zbog toga povećana mogućnost da ćete popustiti i povećati dane s džank fudom.

Pojavila se još krajem 60-ih u Americi, a temelji se na zanimljivom sastavu bodovanja koji omogućuje samostalno biranje obroka.

Najviše bodova donosi nemasno meso, ribe i žitarice, a treniranje donosi posebne nagradne bodove koje možete menjati za neki manje zdravi obrok što ukazuje na to da se smete počastiti svojim omiljenim džank fudom ili slatkišima.

Mind dijeta

Ova dijeta je odlična jer je njena formula kombinacija mediteranske i Daš dijete. Dijeta se zasniva na 10 zdravih prehrambenih grupa koje podstiču zdravlje mozga: zeleno lisnato povrće, svo ostalo povrće, orašasti plodovi, mahunarke, celovite žitarice, riba, meso, maslinovo ulje i vino.

Hranu iz pet nezdravih grupa se izbegava: crveno meso, maslac i margarin, sirevi, slatkiši, pržena ili brza hrana.

Mind dijeta nije prvenstveno usmerena prema mršavljenju, ali mlečni proizvodi, kolači, slatkiši i pržena hrana su povezani sa suvišnim kilogramima. Izbegavanjem ovih namirnica možete skinuti suvišne kilograme i sačuvati dobro pamćenje.

Šta možete da jedete? Svaki dan jedite najmanje tri obroka celovitih žitarica, salatu i drugo povrće, i popijte čašu vina. Većinu dana za međuobrok jedite orašaste plodove, a svaki drugi dan pojedite pola šoljice pasulja.

Barem dva puta nedeljno jedite meso i pola šoljice bobičastog voća. Ručak je rezervisan za ribu barem jednom nedeljno. Maslinovo ulje je ono što prvenstveno koristite.

Jedite manje od četiri porcije crvenog mesa nedeljno, manje od tri nedeljnih obroka slatkiša, kolača ili belog brašna, manje od 1 kašičice maslaca na dan i manje jednog obroka sira, pržene ili brze hrane nedeljno.

Svaki dan uzimajte barem jedan obrok zelenog lisnatog povrća koje je bogato luteinom. Tu je i bobičasto voće, posebno borovnice i jagode. Orašasti plodovi su savršen međuobrok.

Mahunarke i tri obroka celovitih žitarica jedite za ručak uz prilog. Maslinovo ulje je vaš izbor za preliv za salatu i kuvanje. Obavezno izbegavajte hranu koja se nalazi u nezdravoj grupi!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *