Dijeta

10 namirnica koje će vam pomoći da smršate

Zdrava ishrana jedna je od osnova neophodnih za smanjenje kilaže. To ne podrazumeva stroge i iscrpljujuće dijete, već pravilan unos potrebnih korisnih materija kroz zdravu i izbalansiranu ishranu.

Pravilna ishrana preporučuje se ne samo kada želite da smršate, već i zarad zdravijeg svakodnevnog funkcionisanja organizma. Prirodni sastojci i balans su dve ključne stavke kod planiranja ishrane. To je moguće samo usled pravilnog unosa dovoljno zdravih masti, vlakana, voća i povrća. A u nastavku su one namirnice koje će vam pomoći i da ostanete zdravi i da se otarasite par kilograma viška.

Zeleni čaj

Bogat je antioksidansima i pomaže u mršavljenju. Aktivni sastojci koje sadrži pomažu hormonima koji sagorevaju masti i tako ih uklanjaju iz ćelija.

Jogurt

U jogurtu se nalaze probiotici koji pomažu prirodnim procesima varenja. Prirodni, punomasni jogurt bez ikakvih dodatnih aroma daje vam dovoljno kalcijuma za održavanje balansa i gubljenje kilaže.

Ovsena kaša

Po istraživanjima, ljudi koji redovno doručkuju ovsenu kašu imaju zdravije nivoe holesterola i lakše gube višak kilograma. To je zbog bogatog sadržaja vlakana koji pomažu u dužem osećaju sitosti.

Avokado

Avokado se nalazi u vrhu mnogih preporuka zdrave ishrane. Sadrži zdrave masti koje pomažu telu da otpusti višak nezdravih masti i tako smanji stomak i obim struka.

Ječam

Ova žitarica bogata vlaknima poreklom je sa Srednjeg istoka. Najčešće se koristi za pripremu hleba i kao zamena za pirinač, a pomaže i u zdravoj ishrani punoj vlakana.

Badem

Uprkos nekada uvreženom mišljenju, badem sadrži zdrave masti koje pomažu u varenju i regulišu probavu. Kao takav, odličan je za konzumiranje u trenucima kada želimo da smršamo.

Borovnice

Ovo ukusno voće jedno je od najboljih antioksidanasa na svetu. Pored toga, sadrži puno vitamina C i E, što donosi još veće koristi zdravlju. Mogu se koristiti kao deo zdrave ishrane a pogodne su i za one koji pate od povišenog šećera u krvi.

Miso supa

Poreklom iz Japana, ne samo što je ukusna, već ima sjajne efekte na zdravlje. Jedan tanjir ima veoma malo kalorija, a u njemu se nalazi dosta proteina, kompleks B 12 vitamina i drugih korisnih sastojaka.

Mahunarke

Mahunarke imaju mnoge korisne efekte na zdravlje, štite srce i pomažu kod holesterola i krvnog pritiska. Smanjuju želju za nezdravim grickalicama i poboljšavaju sagorevanje kalorija i masti.

Kiseli kupus

Kao i drugo ukiseljeno povrće, kupus sadrži neverovatnu količinu probiotika posebno onih koji pomažu u održavanju zdrave crevne flore. To pojačava i imuni sistem i sprečava situacije povezane sa viškom kilograma.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *