Najbolje knjige

10 najboljih knjiga svih vremena

Book Depository je najveća britanska on line knižara koja prodaje knjige u 160 zemalja sveta. Na njihovom sajtu predstavljena je lista najboljih knjiga na svetu, po izboru njihovih čitalaca.

“Rekli su da se to ne može učiniti, ali smo to, ipak, učinili. Sastavili smo listu najboljih knjiga svih vremena. Kad kažemo najboljih knjiga, mislimo na one knjige koje bismo spasili iz vatre, poneli na pusto ostrvo…Ovo je po izboru naših čitalaca lista najboljih knjiga, a oni su jedini merodavni”, piše u objašnjenju Book Depository.

Predstavljamo Vam 10 najboljih knjiga sa te liste.

1. Gabrijel Garsija Markes- Sto godina samoće
Markesovo najslavnije delo, za koje je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Roman prati istoriju porodice Buendia i istoriju mitskog sela Makondo. Preveden je na 35 jezika. U ovoj neobičnoj priči spajaju se stvarnost i fantastika, mit je povod da se ispriča kolumbijska istorija. Ovo je priča o generacijama, o usponu i padovima, o smrti i potrazi za večnošću.

2. Skot Ficdžerald-Blaga je noć
Ovo je poslednji roman američkog pisca, prvi put objavljen 1934. godine. Skot Ficdžerald je napisao ovaj roman dok mu je supruga bila u psihijatriskoj bolnici. Tema romana je slična-priča o mladom doktoru i njegovoj supruzi koja je ujedno i njegova pacijentkinja.

3. Emili Bront-Orkanski visovi
Roman je objavljen 1847. godine. Priča o fatalnoj ljubavi i osveti. Glavni likovi Ketrin i Hitklif postaju žrtve svojih destruktivnih karaktera.

4. Džej Ostin-Gordost i predrasude
Radnja romana nas vodi u engleske salone 19 veka. Gospodin i gospođa Bingli imaju pet neudatih kćeri i žele da svakoj od njih pronađu priliku za udaju. Glavni lik romana je Elizabet koja ne pristaje da bude rob opšteprihvaćenih pravila, već sluša glas svog srca.

5.Stiven Hoking-Kratka istorija vremena
Jedan od najuzbudljivijih bestselera 20. veka, objavljen 1988. godine. Knjiga je prodata u 9 miliona primeraka. Fantastična priča o postanku svemira.

6. Čarls Dikens -“Naš zajednički prijatelj”
Čarls Dikens je nesumnjivo najbolji engleski romanopisac 19. veka. Naš zajednički prijatelj je njegov poslednji roman. To je sociološki roman, protkan satirom.

7. Truman Kepot-Doručak kod Tifanija
Priča o mladoj devojci Holi Golajtli, koja živi punim plućima, uživa u životu i sanja bajkoviti život. Susret sa piscem Polom, koji živi u njenoj zgradi nakratko remeti njene planove. Popularnost ovom romanu umnogome je doprineo i film u kojem je glavnu ulogu igrala Audrey Hepburn.

8. Oskar Vajld-Slika Dorijana Greja
Priča o mladosti i prolaznosti lepote. Glavni junak, mladić Dorijan, ima samo jednu želju – da nikada ne ostari.

9. Gistav Flober-Madam Bovari
Priča o neverovatnoj junakinji Emi Bovari koja je postala simbol i jedna od najvećih junakinja svetske književnosti. Ema Bovari je pokušava da se izbori sa malograđanskom sredinom, sa ispraznošću svog života, sa sobom, ali joj ne uspeva. Završava tragično.

10. Homer-Ilijada
Delo klasične književnosti. Jedna od knjiga koja se mora pročitati. Ilijada je junački ep, nastao u 8. veku p.n.e, u kom su opisani događaji koji su se dogodili u poslednjih 50 dana Trojanskog rata.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *